Schietsportdisciplines



PISTOOL

Militair Pistool
Het onderdeel bestaat uit 24 wedstrijdschoten en is verdeeld in 4 oefeningen van 6 schoten.
De eerste oefening bestaat uit een precisieserie van 6 schoten op 1 schijf, afstand 25 meter in 3 minuten in de staande houding.
De tweede oefening bestaat uit een snelvuurserie van 6 schoten op 1 schijf, afstand 20 meter in 15 seconden in de staande houding.
De derde oefening bestaat uit een snelvuurserie met vuur verdelen van 6 schoten op 2 schijven, afstand 20 meter in 12 seconden in de knielende houding (max. 3 schoten per schijf)
. De vierde oefening bestaat uit vuur verdelen van 6 schoten op 3 schijven, afstand 15 meter in 9 seconden in de staande houding (max. 2 schoten per schijf). Alvorens aan de proefschoten en de wedstrijd te beginnen, krijgt de schutter drie (3) minuten de tijd om zich te installeren op de schietbaan.

Voordat de wedstrijd begint, mogen 6 proefschoten worden afgevuurd in 3 minuten (als oefening l).
De baancommandant start een serie met het commando "WAPENS LADEN" en noemt de serie en de tijd. De schutter mag proefaanslagen maken. Tijdsduur ??n (1) minuut. Daarna volgt het commando "ATTENTIE". Op dit commando, met uitzondering van proef en eerste oefening, moet de "VAARDIGHOUDING" worden aangenomen of een schutter moet te kennen geven "NIET GEREED" te zijn.
Gebeurt dit niet binnen drie (3) seconden dan begint de oefening.
Als een schutter binnen drie (3) seconden "NIET GEREED" meldt, dan wacht de baancommandant 15 seconden en geeft opnieuw het commando "ATTENTIE" en start vervolgens de oefening.
Een oefening wordt begonnen door middel van een KORT FLUITSIGNAAL.
Elk schot hierna afgevuurd, telt mee in de wedstrijd.
Aan het eind van elke serie volgt het commando "WAPENS ONTLADEN".
De schutter ontlaadt dan op de volgende manier: Bij pistolen het magazijn uitnemen, de kamer leeg maken en met de slede geopend het wapen ter inspectie aan de baancommandant laten zien. Bij revolvers de cilinder leegmaken en buiten het frame gekanteld laten zien. Nadat de baancommandant zich daadwerkelijk ervan heeft overtuigd dat het wapen ontladen is mag de schutter het wapen neerleggen of holsteren. De baancommandant geeft hierna de baan vrij.

Knielend:
De schutter knielt op de knie aan dezelfde zijde als de hand waarmee het wapen wordt vastgehouden en afgevuurd, of de schutter knielt op de knie aan de andere zijde als d e hand waarmee het wapen wordt vastgehouden en afgevuurd, waarbij het lichaam (beide schouders) een lijn moeten vormen met de schiet-as.
Voor beide houdingen gelden de volgende aanvullingen: De schiethand en -arm dienen geheel vrij naar voren te worden gehouden in de richting van de schijf. Hierbij mag men zodanig zitten dat een deel van het zitvlak op de hiel rust. Het gebruik van een knielkussen is verboden. De andere hand of arm mag niet worden gebruikt om het lichaam of delen van het lichaam te ondersteunen.

92FS
Beretta 92FS
Schietsport
FN HighPower


Sportpistool
De discipline Sportpistool licht en zwaar wordt verschoten in twee gedeelten;
Een statisch gedeelte waarin 1 proefserie en 6 wedstrijdseries van 5 schoten in 5 minuten op een stilstaande schijf;
Een dynamisch gedeelte waarin 1 proefserie en 6 wedstrijdseries van 5 schoten op een schietschijf die 5 keer achtereen 7 seconden voordraaid en 3 seconden blijft voorstaan.
Het wapen mag, wanneer de schietschijf voordraaid, vanuit de vaardighouding gericht worden voor het lossen van slechts 1 schot. Waarna weer de vaardig houding moet worden aangenomen. Vooraf aan elk gedeelte worden 5 proefschoten gelost om te controleren of het wapen goed staat afgesteld.
De discipline sportpistool licht wordt verschoten met pistool of revolver met een kaliber 5.6 mm (.22) en een trekkerdruk van minimaal 1000 gram.
De discipline sportpistool zwaar wordt verschoten met pistool of revolver met een kaliber 7.62 tot en met 9.65 mm (.30 t/m .38 ) en een trekkerdruk van minimaal 1360 gram. De te gebruiken wapens mogen niet zwaarder zijn dan 1400 gram inclusief accessoires, loopgewicht en geplaatst leeg magazijn.

Schietsport
Hämmerli 280 in .22LR met wisselset in .32


Standaard pistool
Deze discipline wordt verschoten op de Internationale Pistoolschijf 25/50 mtr. en het schietprogramma bestaat uit 12 series van 5 schoten vooraf gegaan door een (1) proefserie van 5 schoten.
De schietafstand is 25 mtr.
De gehele wedstrijd wordt in tijd geschoten en ziet er als volgt uit:
Proefserie 5 schoten in 150 sec.
daarna 4 series van 5 schoten in 150 sec. elk
daarna 4 series van 5 schoten in 20 sec. elk
daarna 4 series van 5 schoten in 10 sec. elk
Toegestaan zijn alle wapens van het kal. .22 (5,6 mm) en een trekkerdruk van min. 1000 gr.
De te gebruiken wapens mogen niet zwaarder zijn dan 1400 gram incl. accessoires, loopgewicht en geplaatst leeg magazijn en moeten passen in een kistje van 300x150x50 mm.

Alvorens aan de wedstrijd te beginnen krijgt de schut(s)ter de gelegenheid de schietbaan te betreden om zijn/haar uitrusting uit te pakken en gereed te leggen. Wanneer dit (op indicatie van de baancommandant) is gebeurd krijgt de schut(s)ter 5 minuten de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

FWB
Feinwerkbau AW93
Schietsport
Smith and Wesson model 41


Action shooting, KNSA
Action Shooting wordt verschoten op 13 steel-plates, waarvan de laatste een stop-plate is.
Het gebruik van veiligheidsbril en gehoorbeschermers is verplicht.
De te gebruiken steel-plates zijn rond van vorm met een diameter van:
Voor klein kaliber pistool/revolver: 10cm +/- 5 mm
Voor groot kaliber pistool/revolver: 20 cm +/- 5 mm
Het tijdslimiet is gesteld op 120 sec. (2 minuten)
De afstand tot de doelen voor Nederlandse, Districts- en Afdelings-kampioenschappen en Competitiewedstrijden is vastgesteld op 10 meter +/- 0,5 meter.

Er wordt geschoten in 6 categorien:
Klein kaliber pistool/revolver standaard
Groot kaliber pistool standaard
Groot kaliber revolver standaard
Klein kaliber pistool/revolver vrij
Groot kaliber pistool vrij
Groot kaliber revolver vrij

De cat. Klein kaliber wordt verschoten met pistool/ revolver met een kaliber .22 (5,6 mm).
De cat. Groot kaliber wordt verschoten met pistool/ revolver met een kaliber .30 t/m .459 (7,62 mm t/m 11,66 mm)
De trekkerdruk en de te gebruiken munitie is vrij, met uitzondering van:
Brisant, lichtspoor, extra metaaldoorborende e.d., patronen met een hulslengte van > 32 mm en alle Magnum-kalibers.

De wapens mogen als volgt geladen worden:
Revolver: maximaal 6 patronen
Pistool standaard: maximaal 8 patronen
Pistool open: aantal patronen vrij echter er moet echter één magazijnwissel zijn tussen de eerste en de laatste stop-plate.
Per Categorie worden 5 series verschoten waarvan de beste drie tellen voor de uiteindelijke uitslag.

Colt
Colt Woodsman .22lr
Schietsport
Luger P08 9mm para


Vrij pistool
Deze discipline wordt verschoten op de Int. Pistoolschijf 25/50 mtr. en het schietprogramma bestaat uit 12 series van 5 schoten vooraf gegaan door onbeperkt proefschoten, echter binnen de gestelde schiettijd.
De schijven worden gewoonlijk door de schutter gewisseld.
De schietafstand is 50 meter.

N.B.: Bij AK en/of DK ontvangt de schutter 7 wedstrijdschijven ( 10 schoten op een schijf)

De discipline Vrij Pistool wordt verschoten met speciaal vrij pistool van het kal. .22 (5,6 mm). Het bedoelde wapen heeft een speciale kolf welke als een klem/handschoen om de hand heen sluit. Het wapen bezit geen patroonhouder en moet per schot geladen worden. Zowel de trekkerdruk als afmetingen zijn vrij.
Het is ook toegestaan deze wedstrijd te verschieten met een standaard wapen van het kal. .22 (5,6 mm), echter het wapen moet dan wel schot voor schot geladen worden.

Alvorens aan de wedstrijd te beginnen krijgt de schut(s)ter de gelegenheid de schietbaan te betreden om zijn/haar uitrusting uit te pakken en gereed te leggen. Wanneer dit (op indicatie van de baancommandant) is gebeurd krijgt de schut(s)ter 10 minuten de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd.
De schutter heeft 2 uur de tijd om 60 schoten en een onbeperkt aantal proefschoten vóóraf te lossen.

Schietsport
TOZ 35
Schietsport
Hämmerli model 150


Meesterkaart Licht en Zwaar
Deze discipline wordt verschoten op de Internationale Pistoolschijf 25/50 mtr. en het schietprogramma bestaat uit 8 series van 5 schoten vooraf gegaan door twee proefseries van 5 schoten.
De schutter ontvangt 10 schietschijven; 8 schietschijven voor de wedstrijd en 2 schietschijven voor proefschoten.
De schijven worden door de schutter, op commando van de baancommandant, gewisseld.
De schietafstand is 25 meter
De discipline Meesterkaart licht (MKL) wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber .22 (5,6 mm) en een trekkerdruk van min. 1000 gr.
De discipline Meesterkaart zwaar (MKZ) wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber .30 t/m .38 ( 7,62 mm t/m 9,65 mm) en een trekkerdruk van min. 1360 gr.
De te gebruiken wapens mogen niet zwaarder zijn dan 1400 gr. incl. accessoires, loopgewicht en geplaatst leeg magazijn en moeten passen in een kistje van 300x150x50 mm.
Alvorens aan de wedstrijd te beginnen krijgt de schut(s)ter de gelegenheid de schietbaan te betreden om zijn/haar uitrusting uit te pakken en gereed te leggen. Wanneer dit (op indicatie van de baancommandant) is gebeurd krijgt de schut(s)ter 5 minuten de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Het gebruik van baankijker, schietpet en schietbril is toegestaan.

Schietsport
Smith and Wesson 686
Schietsport
Ruger GP100


Klein kaliber pistool
De wedstrijd klein kaliber pistool wordt verschoten op de int. Luchtpistoolschijf waarvan de "10" slechts een diameter heeft van 11.5 mm en de "1" een diameter heeft van 155.5 mm.
Het wedstrijdprogramma bestaat uit 40 schoten in de tijd van 1 uur en 15 min, incl. proefschoten
De schijven worden gewoonlijk door de schutter gewisseld en de schietafstand is 10 meter.
De discipline Klein kaliber Pistool wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber .22 (5,6 mm) en met een trekkerdruk van min. 1000 gr.
De te gebruiken wapens mogen niet zwaarder zijn dan 1400gr. incl. accessoires, loopgewicht en geplaatst leeg magazijn en moeten passen in een kistje van 300x150x50mm.

Alvorens aan de wedstrijd te beginnen krijgt de schut(s)ter de gelegenheid de schietbaan te betreden om zijn/haar uitrusting uit te pakken en gereed te leggen. Wanneer dit (op indicatie van de baancommandant) is gebeurd krijgt de schut(s)ter 10 minuten de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Benelli
Benelli
70
Volquartsen Masters


Olypisch snelvuurpistool
De discipline wordt verschoten op 5 Internationale 25 mtr. Snelvuurschijven (hartafstand 75 cm.), waarvan de 10-ring een doorsnee heeft van 10 cm en de schijf verder is voorzien van twee horizontale witte strepen welke zijn aangebracht op het midden van de schijf, links en rechts van de 10-ring. De lengte van ieder streep is 125 mm en de breedte is 5 mm.
De schietafstand is 25 mtr.

De gehele wedstrijd wordt in twee sessies verschoten. De tweede sessie start pas wanneer alle deelnemers hun eerste sessie hebben beeindigd.
Elke sessie bestaat uit:
Proefserie 5 schoten in 8 sec.
daarna 2 series van 5 schoten in 8 sec.
daarna 2 series van 5 schoten in 6 sec.
daarna 2 series van 5 schoten in 4 sec.

De discipline Olympisch snelvuur Pistool wordt verschoten met een pistool met het kaliber .22 LR (5,6 mm) waarvan het gewicht niet meer mag bedragen dan 1400 gr. incl. accessoires, loopgewicht en geplaatst leeg magazijn en moet passen in een kistje van 300x150x50mm. De trekkerdruk is min. 1000 gr.
De te gebruiken patronen moeten voorzien van van een kogel met het min. gewicht van 2,53 gram (39 grain) en moet een snelheid halen van min. 250 mtr/sec.

De schutter krijgt 3 minuten de tijd om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Schietsport
Pardini SP
Schietsport
Walther OSP


Service Pistool
Het onderdeel bestaat uit 24 wedstrijdschoten en is verdeeld in 4 series van 6 schoten. Er mag met een hand of met twee handen geschoten worden.
In totaal moeten er per schutter 2 "Militair Pistool" wedstrijdschijven gebruikt worden.
De sesies mogen met een klapschijf installatie of met fluitsignaal gestart en afgesloten worden.
Na de series wordt er niet afgeplakt en gaat men meteen door met de volgende serie. Als het goed is zitten er na afloop van de wedstrijd op iedere schijf 12 treffers, dus 24 treffers totaal.
De eerste sesie bestaat uit een serie van 6 schoten op 1 schijf (linkerschijf), afstand 25 meter in 15 seconden in de staande houding.
De tweede sesie bestaat uit een serie van 6 schoten, 3 schoten op linkerschijf en 3 schoten op de rechterschijf, afstand 20 meter in 10 seconden in de staande houding.
De derde sesie bestaat uit totaal 6 schoten, 3 series van 2 schoten telkens in 3 seconden op de rechtse schijf. Afstand is 15 meter.
De vierde sesie bestaat uit een serie van 6 schoten verdeeld over 2 schijven, 3 op de linker en 3 op de rechterschijf, afstand 10 meter in 6 seconden in de staande houding.
Alvorens aan de wedstrijd te beginnen, krijgt de schutter drie (3) minuten de tijd om zich te installeren op de schietbaan.
Voordat de wedstrijd begint, mogen er geen proefschoten worden afgevuurd en bij weigeraars is het einde wedstrijd. Deze mogen niet overgeschoten worden.

De baancommandant start een serie met het commando "WAPENS LADEN" en noemt de serie en de tijd. De schutter mag proef aanslagen maken. Tijdsduur een minuut. Daarna volgt het commando "ATTENTIE".
Op dit commando moet de "VAARDIGHOUDING" worden aangenomen of een schutter moet te kennen geven "NIET GEREED" te zijn.
Gebeurt dit niet binnen drie (3) seconden dan begint de oefening.
Als een schutter binnen drie (3) seconden "NIET GEREED" meldt, dan wacht de baancommandant 15 seconden en geeft opnieuw het commando "ATTENTIE" en start vervolgens de oefening.
Een oefening wordt begonnen door middel van een KORT FLUITSIGNAAL.
Elk schot hierna afgevuurd, telt mee in de wedstrijd.
Aan het eind van elke serie volgt het commando "WAPENS ONTLADEN".
De schutter ontlaadt dan op de volgende manier: Bij pistolen het magazijn uitnemen, de kamer leeg maken en met de slede geopend het wapen ter inspectie aan de baancommandant laten zien. Bij revolvers de cilinder leegmaken en buiten het frame gekanteld laten zien. Nadat de baancommandant zich daadwerkelijk ervan heeft overtuigd dat het wapen ontladen is mag de schutter het wapen neerleggen. De baancommandant geeft hierna de baan vrij.

Bij de zogenaamde klap of duelschijven, wordt de tijd ingesteld en en de schijf of schijven naar voren gedraaid zodat de schutters proef aanslagen kunnen maken. Na het commando "zijn de schutters gereed" wordt de schijf of schijven weg gedraaid. Na het commando "attentie" wordt de installatie gestart en na 3 seconden de schijven gedraaid en kan er gevuurd worden. Na de ingestelde tijd draaien de schijven weer weg.
De baancommandant geeft hierna het commando "WAPENS ONTLADEN"

CZ75
CZ 75 SP01 Shadow
Schietsport
H&K P2000


Parcoursschieten
Ik zal in zo kort mogelijk proberen uit te leggen wat parcoursschieten inhoud en probeer daarbij al te specifieke details te vermijden. Bij het parcoursschieten is het de bedoeling om een aantal doelen in een zo kort mogelijke tijd te beschieten. Bepalend voor het resultaat is de totaal benodigde tijd en de score's op de diverse doelen. De doelen zijn in hoofdzaak papieren IPSC schijven die drie zone's kennen met ieder hun eigen puntenwaardering. Een wedstrijd bestaat uit een aantal stages. Een stage word opgebouwd uit in ieder geval een aantal papieren en soms stalen doelen. Soms word door middel van een stalen doel een papieren doel geactiveerd en-of zichtbaar gemaakt.
Dit klinkt misschien wat verwarrend maar maakt het ook weer aantrekkelijk omdat in principe geen enkele wedstrijd gelijk is.
De organiserende club of personen bedenken de stages zelf maar moeten eerst wel bij de technische commissie van de NPSA ofwel IPSC NL ter goedkeuring worden aangeboden.
Parcoursschieten is over het algemeen 'free style' wat inhoud dat je vrij bent in de volgorde van het beschieten van de doelen en hoe je dat doet ( zolang het maar veilig is ) Een stage word opgebouwd uit een aantal doelen al of niet zichtbaar.

De schutter gaat naar het startpunt en word gevraagd of hij ready ( gereed ) is en op het horen van het startsignaal mag hij zijn wapen pakken en de doelen gaan beschieten. Ik sluit hierbij de startprocedure een beetje kort omdat afhankelijk van de stage het wapen geladen en op veilig uit het holster word getrokken, ergens leeg ligt en alsnog geladen moet worden of wat voor procedure er ook maar bedacht is voor de start van de stage.
Vervolgens worden er op ieder papieren doel twee treffers gevraagd en staal moet meestal vallen voor een tellende score. Aangezien de doelen in vele gevallen niet allemaal gelijktijdig zichtbaar zijn moet de schutter zich meestal ook een aantal keren verplaatsen om de diverse doelen te kunnen beschieten ( dit verplaatsen altijd op veilige wijze met de trekkervinger uit de trekkerbeugel).
Soms zijn tijdens een verplaatsing een aantal doelen zichtbaar en de getrainde schutters zullen de doelen ook tijdens de verplaatsing beschieten.
De wijze van het doorlopen van een stage word soms door de opbouw bepaald en deels door de schutter zelf omdat het soms door verschil in patrooncapaciteit ( pistool en revolver ) wel eens beter kan uitkomen om een andere volgorde te kiezen.
Het zichtbaar worden van de doelen is afhankelijk van de door de wedstrijdorganisatie opgeworpen barricades. Je kunt hierbij denken aan deuren waar je doorheen moet alvorens doelen zichtbaar worden, scheidingswanden tussen de diverse doelen, barricades waar je over-omheen of onderdoor moet schieten, buizen of raamwerken waar je doorheen moet schieten etc.
In Nederland kent het parcoursschieten twee hoofdgroepen te weten pistool/revolver en geweer.

Omdat het een dynamische sport is waarbij verplaatsingen met een geladen wapen plaats vinden is voor deelname aan de wedstrijden een basis cursus verplicht.
Wereldwijd is de overkoepelende organisatie de IPSC ( International Practical Shooting Confederation ) Op nationaal nivo is dat de NPSA ( Nederlandse Parcours Schutters Associatie ) ofwel IPSC NL Mochten er nog vragen zijn dan zal ik die proberen te beantwoorden maar je kunt ook de site van de NPSA eerst eens bekijken. Zie Nederlandse Parcours Schutters Associatie.

Schietsport
Brazos Custom open klasse
Schietsport
USPSA standaard klasse


Action Shooting Nederland (ASN)
De ASN is een voortzetting van de SEF (Speed Event Federation).
De doelstelling van de ASN is het in het leven houden van een inmiddels al 15 jaar oude staal competitie. De deelnemende verenigingen organiseren meerdere malen per jaar een laagdrempelige wedstrijd waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk een aantal stalen doelen omver te schieten. Deze wedstrijden hebben allen een andere vorm en aantal doelen. Soms met en soms zonder verplaatsingen.
Er zijn 4 klassen waarin aan de wedstrijden deelgenomen kan worden, Open- en standaard pistool en open- en standaard revolver, de toegestande kalibers zijn .30 t/m .459 (7,62 mm t/m 11,66 mm). Magnum ladingen zijn niet toegestaan
Zie voor meer informatie de website van deASN.

Schietsport
Tanfoglio Eric Grauffel
Schietsport
Taurus 357M revolver


Europees Politie Parcours (EPP)
J. Edgar Hoover, hoofd van de FBI, ontwierp een schietmethodiek voor zijn FBI- agenten, dat meer inhield dan precisie schieten vanwege het feit dat er teveel agenten sneuvelden door matige schietkunsten en onveilige omgang met het vuurwapen.
Hij noemde dit de FBI-methode. Hierin lanceerde hij de stelling: Wapen Diender Holster is een drie eenheid. Oftewel: een goed getrainde vent met een goed (voor die persoon) wapen en een voor dat doel passend holster is een sterke eenheid.

In 1962 volgde Raimon Sasia, commissaris van de Parijse politie de opleiding bij Hoover en bij terugkeer in Frankrijk heeft hij het parcours omgebouwd en geschikt gemaakt voor het pistool zoals de Europeesche politie die gebruikt.

In de jaren die volgde heeft de Belgische politieman Andre Craen deze opleiding in Parijs gevolgd en begon toen een eigen schietschool voor de politie.

Omstreeks 1971 zijn de eerste Nederlandse politiemensen naar België afgereisd om de opleiding bij Craen te volgen. Naar aanleiding hiervan werd de Nederlandse vuurwapenopleiding aangepast en later ingevoerd als Volledig Politie Parcours.

Schietsport
Sasia VPP kaart
EPP
huidige EPP kaart

De basisgedachte van Hoover; snelheid, doelmatigheid en veiligheid zijn drie belangrijke onderdelen die men in het VPP terugvond. Het politieparcours is gebaseerd op veiligheid en laat de agent vertrouwd worden met zijn wapen. De houdingen zijn ontworpen om in alle mogelijke posities te kunnen vuren en bieden een grote trefzekerheid.

Op 1 januari 1992 is het VPP gewijzigd. De maximale afstand werd met 5 meter ingekort, omdat men de schietafstand van 35 meter niet meer reëel vond. Omdat er een nieuwe schiettechniek was ingevoerd (Weaver) werden de houdingen voor wat betreft de keuze van techniek vrijgelaten.
Dit parcours werd het Europees Politie Parcours genoemd.

Van oudsher zijn een aantal politiekorpsen ongeveer 25 jaar geleden begonnen met het houden van wedstrijden. Bekendste is de Koninklijke Antwerpse Politie School(KAPS) die inmiddels bijna 30 jaar haar wedstrijd organiseert. Aanvankelijk begonnen op de wel bekende Sasia methode, later gewijzigd in Europees Politie Parcours. Het zijn nog steeds de Politiekorpsen en diensten van weleer die wedstrijden organiseren.

De wedstrijd bestaat uit het uitvoeren van het Europees Politie Parcours (50 patronen binnen 5 minuten en 30 seconden).
Gericht snelvuur, afstand 7 meter, 2 x 5 patronen binnen 15 seconden op het silhouet van de schijf. (tweehandig, 2 patroonhouders of één speed-/jetloader toegestaan). Revolverschutters mogen speedloader 4/6 laden. Pistoolschutters moeten de houders 5/5 laden. Houderwissel mag alleen plaatsvinden bij een leeg wapen. Houder moet zich bevinden in een koppeltasje of in de broek-/vestzak, ze mogen niet meegevoerd worden in de hand, mond of borstzak.

Vervolg van het parcours in de resterende tijd en bestaat uit achtereenvolgens: - Liggend vuren op 30 meter, 5 patronen
- Zittend vuren op 25 meter, 5 patronen
- Staande achter een dekking op 20 meter, 5 patr. rechtshandig
- Staande achter een dekking op 20 meter, 5 patr. linkshandig
- Knielend vuren op 15 meter, 5 patronen
- Noodweervuur schouderhoogte op 15 meter, 5 patr. in max. 10 seconden
- Precisievuur eenhandig op 10 meter, 5 patronen
- Precisievuur tweehandig op 10 meter, 5 patronen
De wedstrijd wordt geschoten op de reglementaire E.P.P.-schijf.



Schietsport
SIG P210
Schietsport
Walther P5


Terug naar Schietsportdisciplines