Schietsportdisciplines

GEWEER

Grootkaliber Geweer (standaard geweer)
Het grootkalibergeweer is een enkelschotswapen geschikt voor kalibers tot 8 mm. De richtmiddelen zijn een diopter en een ringkorrel met korreltunnel. Het gewicht van het geweer met richtmiddelen en handstop mag maximaal 5,5 kg bedragen De trekkerdruk is 1500 gram. Optische richtmiddelen zoals richtkijkers zijn niet toegestaan.
Geschoten wordt op de nationale wedstrijdschijf "Woerden" met ringen van 10 tot 1, waarbij de diameter van de 10-ring 28 mm is en die van de 1-ring 328 mm. De diameter van de zwarte roos is 195 mm. Het gebruik van een schietriem en schiethandschoen is toegestaan.

De volgende Grootkaliber standaard geweer disciplines worden geschoten:
Standaard geweer 100 meter liggend 30 schoten
Standaard geweer 100 meter knielend 30 schoten
Standaard geweer 100 meter 3-houdingen 60 schoten (3 x 20)

Schietsport
Keppeler match rifle
Schietsport
Unique T3000 matchrifle


Militair Geweer
De militair geweer discipline wordt verschoten met een geweer wat ooit (nu of in het verleden) gebruikt is in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie. Prototypes en afgeleide burgerversies zijn ook toegestaan. Tevens moet het voldoen aan o.a. de volgende eisen:
Munitie met centraalvuurontsteking, kaliber niet groter dan 8 mm.
Semi-automatisch of gasdruk repeteergeweer. Grendelgeweren zijn toegestaan mits daterend van voor 1945.
Originele uitvoering. Dioptervisier is toegestaan mits origineel. Ringkorrels en optische richtmiddelen zijn niet toegestaan.
Maximum gewicht 8 kg compleet.
Trekkerdruk van minimaal 1500 gram.
Het gebruik van een schietriem is toegestaan.
Geschoten wordt op de nationale wedstrijdschijf "Woerden" met ringen van 10 tot 1, waarbij de diameter van de 10-ring 28 mm is en die van de 1-ring 328 mm. De diameter van de zwarte roos is 195 mm.
Er zijn twee wedstrijdonderdelen:
100 meter liggend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 40 minuten 100 meter knielend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 50 minuten.

AK47
AK 47
Schietsport
AR-15


Veteranengeweer
De veteranengeweer discipline wordt verschoten met een geweer wat voldoet aan o.a. de volgende eisen:
Munitie met centraalvuurontsteking, kaliber niet groter dan 8 mm.
Type of modeljaar van voor 1945. Nieuw geassembleerde geweren uit onderdelen en geweren van een latere productie dan de originele series zijn niet toegestaan.
Conventioneel (hand-) grendelsysteem.
Originele uitvoering. Dioptervisier is toegestaan mits origineel. Ringkorrels en optische richtmiddelen zijn niet toegestaan.
Het wapen moet gebruikt zijn in de krijgsmacht van een erkende of erkend geweest zijnde natie. Prototypes zijn ook toegestaan.
Maximum gewicht 5,5 kg compleet.
Trekkerdruk van minimaal 1500 gram.
Het gebruik van een schietriem is toegestaan.
Geschoten wordt op de nationale wedstrijdschijf "Woerden" met ringen van 10 tot 1, waarbij de diameter van de 10-ring 28 mm is en die van de 1-ring 328 mm. De diameter van de zwarte roos is 195 mm.
Er zijn twee wedstrijdonderdelen:
100 meter liggend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 40 minuten
100 meter knielend: 30 wedstrijdschoten + ongelimiteerd aantal proefschoten binnen 50 minuten

Schietsport
Garand 30 M1
Schietsport
Mauser K98


Benchrest Geweer
Bij deze discipline wordt geschoten met een grootkaliber geweer. Voor de diverse klassen zijn er verschillende bepalingen aangaande de specificaties van de gebruikte wapens:
Heavy Bench Rifle: elk benchrest geweer met een looplengte van ten minste 18 inches. Het gewicht is vrij.
Heavy Varmint Rifle: elk benchrest geweer met een maximum gewicht van 13,5 lbs inclusief de richtmiddelen.
Light Varmint Rifle: elk benchrest geweer met een maximum gewicht van 10,5 lbs inclusief de richtmiddelen.
Sporter Rifle: zelfde als voor Light Varmint Rifle, maar het minimum toegestane kaliber is .23
Optische richtmiddelen zijn toegestaan. Geschoten wordt opgelegd op een afstand van 100 meter. Een wedstrijd bestaat uit 5 series van 10 schoten op de speciale benchrest schijf. Het doel is een zo klein mogelijk groep te schieten.
Zie voor meer informatie de website Benchrest.nl.

Schietsport
Russell Gall's 6mm PPC br geweer
Schietsport
Yellow Ackley br geweer in .243 Ackley


Kleinkaliber Geweer
Het kleinkalibergeweer is een enkelschotswapen geschikt voor .22LR (5.6 mm) randvuurmunitie. De richtmiddelen zijn een diopter en een ringkorrel met korreltunnel. Het gewicht van het geweer met richtmiddelen en handstop mag maximaal 5,5 kg bedragen.De trekkerdruk is vrij. Optische richtmiddelen zoals richtkijkers zijn niet toegestaan.
Geschoten wordt op de internationale wedstrijdschijf voor kleinkalibergeweer met ringen van 10 tot 1, waarbij de diameter van de 10-ring 10,4 mm is en die van de 1-ring 154,4 mm. De diameter van de zwarte roos is 112,4 mm. De schiethouding is liggend en de afstand 50 meter. Het gebruik van een schietriem en schiethandschoen is toegestaan.
De schietdiscipline (KNSA nationaal onderdeel geweer) bestaat uit 60 wedstrijdschoten in 90 minuten, inclusief een onbeperkt aantal proefschoten.
De volgende KKG disciplines kunnen ook geschoten worden:
Kleinkaliber geweer 100 meter liggend 60 schoten
Kleinkaliber geweer 100 meter knielend 60 schoten
Kleinkaliber geweer 50 meter 3-houdingen 120 schoten en 60 schoten
Kleinkaliber geweer 50 meter knielend 60 schoten
De klassen zijn onderverdeeld in Senioren, Dames, Junioren en Veteranen.

anschutz
Anschütz model 1903
anschutz
Anschütz model 2007


Long range
Bij het long range schieten gaat het natuurlijk over geweerschieten over een grote(re) afstand. Het gaat dan om wedstrijden zoals de "Euro Harskamp" over 300 meter en de "Dutch Open" over 300, 400 en 500 meter. Beide wedstrijden worden meestal verschoten op het Infanterie-schietkamp "De Harskamp". Dit is namelijk de enige schietbaan in Nederland welke beschikt over banen tot 500 meter. Verder wordt de deelname gestimuleerd aan de buitenlandse wedstrijden in Duitsland (Sennelager, 300-1000m), België (LeopoldsBurg, Target 121, 300m) en Luxemburg (Bleesdal, 300 m) en Engeland (Bisley, 300-1000m).

Dankzij het pionierswerk van Nico Claus en Sal Hijman bestaat er een International Rifle Club (IRC) in Nederland. Een bij de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) aangesloten schietvereniging met als doel het bevorderen van het lange-afstandsschieten. Eind jaren tachtig richtten Nico Claus en Sal Hijman de Nederlandse tak van de European Rifle Association (ERA) op. Na een bestuurswisseling in de ERA in 1995, richtte Sal Hijman nog in hetzelfde jaar de IRC op. Op dit moment zijn de ERA en de IRC in Nederland de enige twee bij de KNSA aangesloten schietverenigingen die zich vrijwel uitsluitend met het lange afstandschieten bezig houden.
Voor meer informatie zie de website van de ERA en de International Rifle Club Holland

Schietsport
Unique Alpine
Schietsport
Sako TRG 42


.30 M1
Voor de .30 M1 Carbine adepten is er in Nederland een overkoepelende vereniging opgericht die zich geheel toelegt op het schieten met de 30 M1 karabijn. SV. .30 M1 Nederland staat voor de landelijke schietsportvereniging van ongeveer 600 leden/donateurs, die een voorliefde hebben voor de Carabine. 30 M1. Soms Winchester-of Junglekarabijn genoemd, afgeleid van de naam van de fabrikant of het gegeven dat het wapen bijzonder geschikt was voor gebruik in beperkte ruimte. De vereniging werd officieel opgericht in 1987 maar is al actief sedert 1985 en houdt zich sindsdien bezig met het promoten van de .30 M1 US Carabine.
En uiteraard willen deze leden ook wel eens schieten met deze karabijn. De SV. . 30 M1 stelt zich dan ook ten doel de leden de gelegenheid te bieden op een betaalbare wijze hun schietsport te beoefenen.

Wie zijn de leden?
Het zijn mannen en vrouwen die echter één ding gemeen hebben; hun voorliefde voor deze karabijn. Voor de een is het nostalgie, voortkomend uit militaire dienst of andere overheidsdienst. Anderen zijn gewoon gecharmeerd door de eenvoud van het wapen. Want eigenlijk behoord het schieten met dit wapen de meest eerlijke discipline in de schietsport. Geen toeters en bellen toegestaan, gewoon puur. Veel leden zijn tevens lid van een andere schietvereniging en kiezen daarnaast ook nog voor het lidmaatschap van de SV. .30M1 om genoemde redenen.

Het wapen.
Bij deelname aan door de vereniging georganiseerde wedstrijden moet dit “historisch” wapen in originele staat zijn. Er mag slechts gebruik gemaakt worden van het zogenaamde G.I.-model (1942-1945). Commerciële en gemoderniseerde versies zijn niet toegestaan.
Voor meer informatie zie de website van .30 M1

Schietsport
.30 M1 Carbine


Dynamic Service Rifle (DSR)
Dit is net als het parcoursschieten met pistool een dynamische discipline, maar dan het een geweer.
Bij de wedstrijden dienen een aantal stages binnen een bepaalde tijd te worden afgerond. In een briefing worden deze stages uitgebreid toegelicht. De stages worden verschoten vanuit diverse houdingen waarbij gebruik gemaakt kan worden van verschillende barricades. De doelen bestaan onder andere uit blikjes, bowlingpins, kleiduiven, fallingplates en diverse soorten schijven.

De wedstrijden worden verschoten in twee verschillende categorieën, te weten geweer en diversen. Tot de geweerklasse worden alle semi-automatische schoudervuurwapens gerekend. In de klasse diversen vallen alle overige geweren zoals lever-, pump-, boltaction, en zwartkruit wapens.
Voor meer informatie zie de website van APS-DSR

Schietsport
SIG 552
Schietsport
Walther G22


Terug naar Schietsportdisciplines